Torta de Tâmara – Nigella



Ingredientes sólidos:

100g de açúcar mascavo
175g de farinha com fermento

Ingredientes líquidos:

125g leite integral
1 ovo
1 colher (cha) extrato de baunilha
50g manteiga derretida
200g de tâmaras secas picadas (pode ser substituída por ameixas secas)

Modo de preparo da massa:

1. Aqueça o forno a 190 °C, unte com manteiga um forma com capacidade para 1 e 1/2 litro.
2. Derreta a manteiga. Misture 100g de açúcar mascavo com a farinha em uma tigela.  Misture os ingredientes líquidos, acrescentando a manteiga derretida por último. Por último, misture os líquidos aos sólidos mexendo aos poucos. Acrescente as tâmaras à massa e mexa. Despeje na forma untada e reserve. Não se preocupe que a forma não esteja cheia, isso se dará com o cozimento.

Para a calda:

200g de açúcar mascavo
25g de pedacinhos de manteiga
500ml de água fervente

Acrescente 200g de açúcar mascavo sobre a massa, os pedacinhos de manteiga e por cima sem mexer a água fervente. Coloque a forma sobre uma assadeira e leve ao forno para cozinhar por 45min, em temperatura de 190 °C.

For the cake

  • 100 gram(s) dark muscovado sugar
  • 175 gram(s) self-raising flour
  • 125 gram(s) full fat milk
  • 1 medium egg(s)
  • 1 teaspoon(s) vanilla extract
  • 50 gram(s) unsalted butter (melted)
  • 200 gram(s) dates (chopped and rolled)

For the sauce

  • 200 gram(s) dark muscovado sugar
  • 25 gram(s) unsalted butter (in little blobs)
  • 500 ml water (boiling)
NIGELLA BITES

 

Method

  1. Preheat the oven to 190°C/gas mark 5 and butter a 11/2-litre capacity pudding dish.
  2. Combine the 100g dark muscovado sugar with the flour in a large bowl. Pour the milk into a measuring jug, beat in the egg, vanilla and melted butter and then pour this mixture over the sugar and flour, stirring – just with a wooden spoon – to combine. Fold in the dates then scrape into the prepared pudding dish. Don’t worry if it doesn’t look very full: it will do by the time it cooks.
  3. Sprinkle over the 200g dark muscovado sugar and dot with the butter. Pour over the boiling water (yes really!) and transfer to the oven. Set the timer for 45 minutes, though you might find the pudding needs 5 or 10 minutes more. The top of the pudding should be springy and spongy when it’s cooked; underneath, the butter, dark muscovado sugar and boiling water will have turned into a rich, sticky sauce. Serve with vanilla ice cream, creme fraiche, double or single cream as you wish.

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